A felületfertőtlenítésre vonatkozó gyakorlati kérdésekben professzionális felhasználók visszajelzéseinek megosztásával igyekszünk segíteni azon elkötelezett szakemberek munkáját, akik a COVID-19 járvány visszaszorításában tevékenykednek.

Személyi higiénia

Személyi higiénia fontosságát minden esetben hangsúlyoznunk kell, hiszen a megelőzésben döntő szerepet játszik. Személyi higiénia alatt értjük mindazokat a személyi és tárgyi feltételeket és tevékenységeket, amelyek hívatottak megelőzni, hogy a szennyező anyagok (mind fizikai, kémiai és mikrobiológiai) a dolgozók kezéről, testfelületéről, ruházatáról további szennyeződést okozhassanak. A szennyeződés fordítva is bekövetkezhet, amikor a dolgozók egészségét veszélyeztető szennyeződések kerülnek a tárgyakról az emberi szervezetbe. A személyi higiénia biztosításának egyik eleme a felületfertőtlenítés.

Felületfertőtlenítés célja

A felületfertőtlenítési munkavégzések kétféle célt szolgálnak:

 • megelőzés, kockázatcsökkentés
 • akut vészhelyzet elhárítása

Általánosságban elmondható, hogy termékeink felhasználásakor, azok biztonsági adatlapjában rögzítettek szerint kell eljárni, a leírt munkavédelmi előírásokat be kell tartani.

Termékeink kiválóságát két hatóanyag, a hidrogén- peroxid, és az ezüst-kolloid különlegesen hatékony, egymást kiegészítő működése adja.

A termékben található hatóanyagok közül a hidrogén-peroxid az azonnali fertőtlenítő hatásért felel, míg az ezüst részecskék a felületekre tapadva képesek tartósan biztosítani azok higiéniáját úgy, hogy a felületre kerülő mikroorganizmusok megtelepedését akadályozzák, életképességüket csökkentik.

Felületfertőtlenítés gyakorisága

Egy helyiség karbantartásának gyakoriságát több tényező is meghatározhatja. Egyrészt, függ a helyiséget két fertőtlenítés között meglátogatók számától, másrészt a különböző személyi higiéniával rendelkező látogatók által behozott mikrobiológiai terheléstől is.

Kockázat tekintetében a helyiségek között és egy helyiségen belül is különbséget teszünk, így a terheléstől függően többféle, heti, heti többszöri, napi, vagy akár napi többszöri fertőtlenítés is szükségessé válhat, azzal kiegészítve, hogy a kiemelkedően magas kockázati tényezőkkel bíró helyiségek, eszközök (kilincsek, bútorok, mobil elektronikai eszközök, lift gombok, sorszámhívók, mellékhelyiségek stb.) lényegében folyamatos fertőtlenítését kell végezni. Fontos, hogy mindig a felületeket nem károsító, azokkal „kompatibilis” fertőtlenítőszert válasszunk!

Fertőtlenítés módja

Többféle fertőtlenítési mód lehetséges, a felhasználók lehetőségeihez igazodóan. Nagyon fontos azonban, hogy a választott fertőtlenítőszer megfelelően kerüljön felhasználásra.

Hagyományos fertőtlenítőszeres mosás, öblítés, törlés

 Hagyományosan a fertőtlenítőszert hígított vagy hígítatlan állapotában a felületre juttatva (nedves közegben tartva), megfelelő behatási időt biztosítva számára tudja a fertőtlenítő hatását kifejteni.

Hagyományosan a fertőtlenítés egy tiszta, nedvszívó ruhával, szivaccsal, takarításra alkalmas törlőkendővel is megtörténhet (a megfelelő munkavégzési szabályok betartásával), ügyelve arra, hogy az anyag, a felülettel ne lépjen reakcióba (lásd. biztonsági adatlap).

Permetezéssel történő fertőtlenítés

A fertőtlenítés történhet permetezéssel is: a fertőtlenítőszert higított vagy higítatlan állapotában a felületre permetezzük (nedves közegben tartva), megfelelő behatási idővel fertőtlenítő hatását kifejti. Ez történhet szórófejes flakonnal, kézi vagy háti permetezővel.

Hidegködképzéssel történő fertőtlenítés

A hidegködös eljárás lényege, hogy a fertőtlenítőszerből egy úgynevezett ködgenerátor segítségével 10-230 mikron méretű cseppeket állítunk elő a fertőtlenítőszer oldatából. Az 50 mikron alatti fertőtlenítőszer-részecskék tartósan képesek lebegni, ezáltal biztosítják, hogy a zárt térben lévő tárgyakat, felületeket egyenletesen, vékony rétegben befedjék.

A hidegködképzéssel járó fertőtlenítés menetét a ködképző gépeket gyártó cégek pontos leírással segítik. Általánosságban elmondható, hogy a ködképző gépek jellemzőit a gyártók adják meg az egyes géptípusokhoz:

 • hány ml/perc sebességgel
 • mennyi oldattal
 • mekkora cseppmérettel
 • mekkora térfogat (légköbméter) fertőtlenítését lehet elvégezni.

Ezzel együtt számos egyéb tényező is befolyásolhatja a konkrét kivitelezést, pl. a felületek előzetes tisztítása, azok terheltsége, páratartalom, hőmérséklet, helyiség telítettsége stb..

Fontos, hogy a hidegködképző berendezésekkel történő fertőtlenítést, mindig a helyiség belsejétől indulva, a kijárat felé tolatva haladva végezzük el, hogy a fertőtlenített rész érintetlen maradjon.

Ugyancsak fontos a megfelelő behatási idő biztosítása, ezért a helyiség maradjon zárt egészen a „száradásig”, azaz a cseppek teljes elpárolgásáig.

Szellőztetéssel (ajtó és ablaknyitással) a tartósan lebegő részecskék kijuthatnak a helyiségből, így a fertőtlenítés hatásfoka csökken.

Hidegködképzés NANOSEPT AQUA® fertőtlenítőszerrel

A folyamat két fő lépésből áll:

A diffúzió során a Nanosept Aqua hidrogén-peroxid és ezüstrészecske tartalma köddé alakul, a köd szétterjed a zárt térben, és elkezdi kifejteni a hatását a helyiségben található felületeken található mikroorganizmusokon.

A behatási idő során a képződött köd reakcióba lép a felületeken található mikroorganizmusokkal, amelynek hatására a kórokozók elpusztulnak. Az ezüst részecskéknek köszönhetően az antimikrobiális hatás spektruma szélesebb és tartósabb, mintha csak hidrogén-peroxid lenne jelen önmagában.

Nanosept fertőtlenítőszerrel, hidegköd képzéssel történő fertőtlenítés fő előnyei:

 • A ködképző gép erőteljes légáramlatot biztosít a helyiségben, apró cseppekre porlasztja a fertőtlenítőszert és tartósan lebegő állapotban tartja a képzett cseppeket. Mindez lehetővé teszi, hogy a fertőtlenítőszer-cseppek gyakorlatilag mindenhova eljussanak és a tökéletesen befedjék a felületet, a lehető legjobb fedést biztosítva a kezelendő felületeken.
 • Az előállított permetet a gép egy műanyag fúvókán keresztül egyenletes, vékony rétegben szétoszlatja. Az apró cseppek így a nehezen hozzáférhető résekbe és sarkokba is eljutnak, ami minden hagyományos fertőtlenítő eljárásnál alaposabb és hatékonyabb eredményt biztosít.
 • A ködképző gépek beszerzése jóval kisebb anyagi ráfordítást igényel, mint az ózonnal vagy UV-fénnyel végezhető eljárásokhoz szükséges eszközök megvásárlása, illetve hatékonyságát tekintve is gazdaságosabb.
 • A felületeken képződött ezüst-bevonat időben kiterjesztett védelmet biztosít, így a felületek tartósabban is megvédhetőek a rájuk kerülő kórokozóktól.
 • Munkavédelmi szempontból is fontos megjegyezni, hogy a hidrogén- peroxid bomlása során emberi egészségre káros anyagok nem keletkeznek.
 • A különböző felületeket – a klórtartalmú anyagokkal ellentétben – nem roncsolja.