Pezsgőfürdők, jakuzzik, és egyéb medencék, fürdővizek állandó tisztán tartásához folyamatos kezelés szükséges. A kezelés módját, gyakoriságát az eltérő medence típusok, azok nagysága, használatukat érintő szokások, egyéb körülmények befolyásolják, így azok protokoll szerinti használata nehezen körülírható, minden esetben egyedinek mondható. A fertőtlenítés lépéseit aszerint adjuk meg, hogy a vízben lévő fertőtlenítőszer mennyiségét szükséges szinten tartani.

Fertőtlenítés Nanosept Aqua fertőtlenítőszerrel

A Nanosept Aqua fertőtlenítőszer elpusztítja a medence vizében lévő mikroorganizmusokat (baktériumok, gombák, algák, vírusok). Néhány mikroorganizmusa vízben terjedve betegségeket, fertőzéseket okozhatnak, elszaporodásukkor a medencevíz zavarossá, opálossá válhat. A fürdővízben elegendő fertőtlenítőszernek kell lennie, hogy a vízben lévő mikroorganizmusokat elpusztítsa, ugyanakkor a fürdőzők egészségére még nem lehet ártalmas. Kérjük, felhasználás előtt ellenőrizze a termék biztonsági adatlapjának meglétét, majd azt figyelmesen olvassa át!

Fontos, hogy a fertőtlenítőszert más vegyszerekkel együtt ne alkalmazzuk! Az adagolást megfelelő védőeszközben végezzük el!

A Nanosept Aqua 5 % (50.000 mg/l) hidrogén- peroxidot, és 500 mg/l ezüst-kolloidot tartalmaz.

Nanosept Aqua termékünk nem minősül szállítás során ADR hatálya alá tartozó veszélyes árunak, de ez nem jelenti azt, hogy nem rendelkezik veszélyes tulajdonságokkal, így ezek kezelése (szállítása, tárolása, felhasználása) során is be kell tartani a termékek biztonsági adatlapjában szereplő utasításokat!

FIGYELEM!

Hatóságok által is előírtan:

A fürdővizekbe történő alkalmazásakor legalább 20 mg/l, legfeljebb 100 mg/l hidrogén- peroxidot tartalmazhat a fürdővíz.  A termék ezen hatóanyaga könnyen mérhető.

Fürdővíz fertőtlenítés során 30- 45 mg/l hidrogén- peroxid koncentrációt szükséges szinten tartani fürdővizekben, a 100 mg/ l hidrogén- peroxid koncentrációt sokk-kezelésre alkalmazzák, ilyen magas koncentráció esetén átmenetileg, részleges lebomlásig fürdésre ne használják a vizet, gyerekeknél esetleges bőrirritációt okozhat!

Medence és jakuzzi vizének NANOSEPT AQUA fertőtlenítőszerrel történő kezelésének lépései

 1. Medence, jakuzzi felületének előzetes tisztítása, fertőtlenítése (pl. Nanosept Aqua 10-szeres hígításával készült oldattal körbe permetezve, behatási idő után öblítéssel).
 2. Medence, Jakuzzi fürdővízzel történő feltöltése, úgy, hogy a medence, jakuzzi kb. 1/3-ig történő feltöltésekor hozzáadjuk a fertőtlenítőszert. 1 köbméter vízhez 1000 ml Nanosept Aqua alkalmazása javasolt. (ennek hatására 50 ppm lesz az induló koncentráció).
 3. Feltöltjük teljesen a jakuzzit.
 4. A fertőtlenítőszert teljesen elkevertetjük a vízben a vízforgatóval. A vízforgató kapacitásának ismeretében, annyi ideig kell forgatni a vizet, míg legalább egyszer átforgatásra kerül a jakuzzi teljes vízmennyisége.
 5. Vízminőségellenőrzés, hidrogén- peroxid koncentráció meghatározása.

Figyelem: használaton kívüli medence újbóli beüzemeltetéskor, vagy terhelt, intenzív használatú medence esetén javasolt a medencefeltöltésnél sokk- kezeléssel indítani (az élményelemek működtetése mellett), azaz 1 m3 vízhez 2000 ml Nanosept Aqua alkalmazása, terheléstől függően, a hidrogén- peroxid koncentráció 12-24-48 óráig történő 100 ppm koncentráción tartása. Ekkor a medence nem használható, egészen addig, míg a koncentráció vissza nem csökken fürdésre alkalmas koncentrációra, azaz a 30-45 mg/L-re.

Vízminőségellenőrzést általánosságban legalább hetente érdemes elvégezni, az egyes vízhasználati szokásokkal egybekötött rutin munkaként.

A koncentráció meghatározáshoz alkalmas tesztcsíkkal a legegyszerűbb a mérést elvégezni.

Megnevezés Árak
tesztcsík 0,5-25 ppm-ig mérő 10.400,00 Ft
tesztcsík 1-100 ppm-ig mérő 10.400,00 Ft
tesztcsík 50-1000 ppm-ig mérő 13.600,00 Ft

A tesztcsíkok közül a medencevíz fertőtlenítésnél leggyakrabban használatos mérési tartománnyal rendelkező tesztcsík az 1-100 ppm- ig mérő tesztcsík.

NANOSEPT AQUA optimális fertőtlenítőszer koncentrációjának folyamatos szinten tartása, hidrogén- peroxid koncentráció beállítása, pótlása

Ha a mért hidrogén-peroxid koncentráció az optimális hidrogén-peroxid koncentráció alatt van, akkor a kettő közötti mennyiséget NANOSEPT AQUA további adagolásával tudjuk beállítani. A koncentráció növeléséhez szükséges mennyiségeket az alábbi táblázat tartalmazza:

Víz mennyiség (m3) Hidrogén- peroxid koncentráció növelése (mg/l = ppm) Nanosept Aqua mennyisége (ml)
1 m3 10 ppm 200 ml
1 m3 20 ppm 400 ml
1 m3 30 ppm 600 ml
1 m3 40 ppm 800 ml
1 m3 50 ppm 1000 ml
1 m3 60 ppm 1200 ml
1 m3 70 ppm 1400 ml
1 m3 80 ppm 1600 ml
1 m3 90 ppm 1800 ml
1 m3 100 ppm 2000 ml

Nagyobb térfogatú medencék esetén, az adott hidrogén- peroxid koncentrációhoz tartozó Nanosept Aqua fertőtlenítőszer mennyiségét fel kell szorozni a térfogattal (m3).

Példa:

2,5 m3 térfogatú jakuzzi 40 ppm hidrogén- peroxid koncentrációra állítása esetén:

2,5 (m3) x 800 (ml) = 2000 ml Nanosept Aqua szükséges.

Figyelem! A víz terhelésétől (a használattól), a víz összetételétől, szennyezettségétől, hőmérsékletétől függően idővel csökkenhet a víz hidrogén- peroxid tartalma. Ezért a víz hidrogén- peroxid tartalmát rendszeresen ellenőrizni kell!

Amennyiben a hdrogén-peroxid koncentráció csökkent, azt újból a megfelelő szintre kell állítani további fertőtlenítőszer adagolásával. A megfelelő szintre állításhoz szükséges a vizet átcirkuláltatni, hogy a vízbe adagolt fertőtlenítőszer teljesen elkeveredjen. Amennyiben a víz vagy annak egy része cserére szorul, annak fertőtlenítőszer tartalma a feltöltés után pótlást igényel, ezzel megőrizhetjük a víz megfelelő minőségét.

Algátlanítás

A NANOSEPT AQUA fertőtlenítőszer megfelelő szinten tartásával képes gátolni a medencékben gyakran előforduló algák szaporodását.

Az algák foszfáttal táplálkoznak, mely tápanyag a töltővízzel, vizelettel, háztartási tisztítószerekkel stb. kerül a vízbe. Elszaporodásukhoz az esővel, a széllel a vízbe kerülő algaspórán kívül, megfelelő hőmérséklet (meleg) és napfény szükséges. Általánosságban véve nem megfelelően karbantartott, a fertőtlenítőszer alacsony szintje esetén kevés idő is elegendő, hogy a medence bealgásodjon, ilyenkor a víz bezöldülését tapasztalhatják.

Ilyen esetekben azonnali sokk-kezelés alkalmazását kell elvégezni, melynek köszönhetően a víz bebarnulhat (az elpusztult algától), melyet porszívózással és folyamatos szűréssel tisztíthatunk meg.

További megfontolandó javaslatok az üzemeltetéssel kapcsolatban

 • Kültéri medencéknél időnként érdemes a sokkolást elvégezni akár a megelőzés érdekében is!
 • Nyári időszakban érdemes többet forgatni a fürdővizet, mert az álló, pangó víz hamarabb bezöldül, és gyorsabban szaporodnak az algák az erős napfény hatására.
 • Téli időszakban a vízszintet a szkimmer és a befúvók alá szükséges engedni, továbbá a csővezetékekből is ki kell engedni a vizet az esetleges fagyás és csőtörés elkerülése érdekében. A vízforgatót fagymentes helyen kell tárolni, a medencevízbe algásodás gátlása érdekében, 2-3 szoros sokk kezeléshez szükséges mennyiségű NANOSEPT AQUA fertőtlenítőszer adagolása javasolt.
 • Föld feletti fóliás medencék esetében is azt javasoljuk, hogy a téli időszakban, ne engedjék le teljesen a vizet, mert a fólia sérülhet, és tönkre mehet.

Pelyhesítés

A medencevizekben lebegő, apró szennyeződéseket a szűrők nem minden esetben képesek kiszűrni. A medence vize ezektől zavarossá, opálossá válhat, amit csak pelyhesítő anyagok adagolásával lehet megszüntetni úgy, hogy az apró részecskék nagyobb méretű pelyhekben gyűlnek össze, azaz az eredeti méret többszöröse lesz, így a szűrőn végül fennakadnak.

Fontos, hogy a zavarosság okát meghatározzuk. Csak akkor használjunk pelyhesítőt, ha a fürdővíz pH értéke, a fertőtlenítőszer mennyisége is megfelelő, és mégis opálos a víz.

Ekkor a pelyhesítő hozzáadásával párhuzamosan gondoskodni kell a víz fertőtlenítéséről is, és folyamatos szűrését is biztosítani szükséges. Általánosságban feltöltés után pár héttel már adagolhatunk a fürdővízbe pelyhesítő anyagot.

Egyéb tudnivalók

Fontos megemlítenünk, hogy a fürdésre szánt víz nem felel meg az ivásra szánt víz minőségével, fertőtlenítőszer hatóanyagainak szempontjából lényegesen nagyobb koncentrációt tartalmazhatnak.

Fürdővizek fertőtlenítőszer koncentrációját jogszabályokban, termékengedélyekben rögzítettek szerint javasoljuk, ettől eltérő alkalmazás kockázatok szempontjából veszélyt jelenthetnek: alacsony dózis esetén nem megfelelő hatásfokkal rendelkeznek, túladagolás esetén a fertőtlenítőszer hatóanyagai által okozott kockázatok veszélyeztetik a biztonságos használatot.

A jogszabályokban rögzített fertőtlenítőszerek hatóanyag tartalom megállapításakor a jogszabályalkotók figyelembe veszik, hogy a fürdővizek terhelésnek vannak kitéve, funkciójukat tekintve a fürdőzők huzamos ideig tartózkodnak bennük, a fürdővízből véletlenszerűen kortyolhatnak A határértékek úgy vannak megállapítva, hogy a fürdővíz használatakor a benne lévő fertőtlenítőszer mennyiség nyálkahártya, szem és bőr irritációt nem okozhat.

Lenyelésük ettől függetlenül nem javasolt, tekintettel arra, hogy a fertőtlenítőszerek elsősorban mikrobiológiai szempontból tartják karban a fürdővizet, a fertőtlenítőszerek hatóanyagai a lenyeléssel befolyásolhatják az emésztőrendszer normál bélflóráját, továbbá egyéb szennyezőanyagok (fizikai, kémiai) is lehetnek a fürdővízben.

A medencék, fürdővizek folyamatos karbantartása térfogattól függetlenül nem kevés időt, energiát, költséget vesz igénybe. A fertőtlenítési procedúra minden esetben professzionális szintű gondolkodást követel, ezt a gondolkodást igyekszünk tájékoztatónkkal segíteni, hogy termékeink használatával elégedettek legyenek.

A medencék típusai

A medencék, típus szerint sok félék lehetnek (pl: medenceszerkezet szerintiek, vízforgatási technológiák szerintiek).

A kezelés módját, gyakoriságát befolyásoló tulajdonságaik alapján lehetnek:

 • elhelyezkedés szempontjából eltérőek (beltéri vagy kültéri);
 • Fedés szempontjából eltérőek (pl.: fedél nélküliek, szolár, biztonsági, redőnylamellás, polikarbonátból készült, téli medencetakaró fóliával, fedéssel ellátottak stb.);
 • kiegészítőkkel ellátottak (pl.: élményelemekkel, pezsgőfürdők esetén bevezetett levegővel áramló vízzel ellátottak stb.);
 • összetételük szerint, helyi sajátosságokat magában hordozó vízzel feltöltöttek (pl. ivóvíz minőségű (hálózati) vízzel, esetleg lágyított vízzel, vagy változó összetételű és minőségű, magas fémtartalmú (pl. vas) kútvízzel feltöltöttek, mely utóbbi esetén fémmentesítő szerek használata javasolt);
 • hosszabb, rövidebb nehezen tisztítható csővezetékekkel beépített medencék stb.;
 • vízforgatás szempontjából eltérőek (süllyesztett vagy feszített víztükrűek);
 • medenceszerkezet szerint eltérőek (előre gyártott, vagy vasbeton medencék különböző burkolattal ellátottak stb.).

A medencék egy adott típuson belül nagyságuk és használati módjuk szerint is igen eltérőek lehetnek, hiszen egy nagyobb medence, melyet több ember tud folyamatosan használni, több karbantartást igényel, ugyanakkor a kisebb méretű medencék karbantartása sem elhanyagolható.

Egyéb körülmények, mint például a fürdővíz megfelelő (fizikai, kémiai, mikrobiológiai) minősége, hőmérséklete (melyet a környezete hőmérséklete is befolyásol), esővízzel belemosódó, személyi higiéniától függő, változó mennyiségű és minőségű fizikai, kémiai, mikrobiológiai terhelések (szennyezőanyagok), hálózati víz esetén egyéb hozzáadott anyagok (például hálózati víz esetén a klór mennyisége), erősen befolyásolják a fertőtlenítő anyag mennyiségét, hatékonyságát.

Általánosságban medencevíz fertőtlenítésénél az az elv az elfogadható (hatóságok által jóváhagyottan is), hogy a fertőtlenítőszer koncentrációját a medence vízben állandó szinten kell tartani.

Pezsgőfürdők, jakuzzik, egyéb medencék karbantartásának elemei

Tisztítás

Fürdővizek melegebb hőmérséklete elősegíti a mikroorganizmusok szaporodását, továbbá táplálékukat képző szerves szennyeződések is bekerülnek a fürdőzők testéről, pl. zsírok, szappanszármazékok, fürdőolajok, kenőcsök maradékai. A medencevíz fertőződési folyamata akkor is folytatódik, ha a medence használaton kívül van. A medence felületén és a csőrendszerben, a vízforgató szűrőben nyálkás réteg, azaz biofilm képződik. A medence felületéről ez aránylag könnyen eltávolítható, azonban a rendszer többi része mechanikusan egyáltalán nem tisztítható, kizárólag megfelelő fertőtlenítéssel.

Szűrés

A medence vizének tisztán tartása során fontos a szennyeződések eltávolítása, a vízforgató segítségével a vegyszerek elkeverése. A vízforgató egység szivattyúból és eltérő töltetű szűrőből áll, mely elsősorban a vízben lebegő szennyeződések szűréséért felel. A medencefenékre leülepedő szennyeződések eltávolítására víz alatti porszívó használatos.

pH

A fürdővíz megfelelő kémiai egyensúlya esetén lehet tiszta és átlátszó. A fürdővíz optimális kémhatásának, azaz pH értékének megfelelő szinten tartását is biztosítani kell, 7,2- 7,6 érték között. A pH értéket többféle vízelemzővel (mérőcsíkkal, digitális elemzővel stb.) lehet ellenőrizni. Mérés után a kapott érték alapján pH csökkentő vagy pH növelő szerek adagolásával lehet a megfelelő értékre állítani.

Vízkeménység

A vízben oldott kálcium- és magnéziumsó mennyisége határozza meg a víz keménységét. A kemény víz ezekből a sókból sokat tartalmaz, vízkő válhat ki a medence falán, a csővezetékekben, homokszűrőkben, továbbá nem megfelelően fertőtlenített, terhelt víz esetén, mikroorganizmusok kedvelt élőhelyeként is szolgálhat.

Fontos, hogy a vízben oldott sók megkötésére használt, különböző típusú lágyítók regenerálása után, azokat alaposan ki kell mosni, mert a lágyított vízbe kerülő maradék anyagok (pl. Nátrium-kloridból származó klorid-ionok, és a gyantáról lemosott kálcium- és magnézium- ionok) a NANOSEPT AQUA fertőtlenítőszerben található ezüsttel komplexet képezhetnek (pl. ezüst-klorid, mely csapadék fény hatására megszürkülhet).

Szavatosság

A Nanobakt Kft. garantálja, hogy termékei megfelelnek az áru mellé csatolt műbizonylatban feltüntetett paramétereknek.

A cégünk által forgalmazott áruk minőségéért a mindenkor hatályos jogszabályok szerinti, vagy a gyártó által meghatározott ideig (figyelemmel az egyes anyagok sajátosságaira is), a Ptk. szabályai szerint szavatosságot vállal.

A szállító nem szavatolja, hogy az áru bármely egyéb, a termékhez mellékelt és/vagy a honlapon nem ismertetett dokumentumokban, használati előírásokban nem említett speciális célra alkalmas, az erre vonatkozó kifejezett írásbeli kötelezettségvállalás hiányában.

A Nanobakt KFT. csak abban az esetben vállalja az általa szállított áru alkalmasságát a felhasználási körökön belül valamilyen az általános felhasználási igényeken túlmutató cél érdekében, ha erről előzetesen a vevővel írásban megállapodott.

az egyedi, speciális igényeket, feltételek egyértelműen jelezni kell.

Szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai információink széles körű vizsgálatokon alapulnak. Tanácsainkat a legjobb tudásunk szerint adjuk, azonban kötelezettség vállalás nélkül, mivel a termék felhasználásának és tárolásának körülményeit nem befolyásolhatjuk.

A termék szakszerűtlen alkalmazása miatt esetlegesen bekövetkező károkért felelősséget nem vállalunk!

Bármilyen felmerülő kérdés esetén, kollégáink készséggel adnak felvilágosítást!

Nanobakt Kft.

Tel.:    +36 20 29 29 29 7

H-P     8:30- 15:30

info@nanobakt.hu