Pezsgőfürdők, jakuzzik, és egyéb medencék, fürdővizek állandó tisztán tartásához folyamatos kezelés szükséges. A kezelés módját, gyakoriságát az eltérő medence típusok, azok nagysága, használatukat érintő szokások, egyéb körülmények befolyásolják, így azok protokoll szerinti használata nehezen körülírható, minden esetben egyedinek mondható. A fertőtlenítés lépéseit aszerint adjuk meg, hogy a vízben lévő fertőtlenítőszer mennyiségét szükséges szinten tartani.

Figyelem! A NANOSEPT AQUA SUPER ADR hatálya alá tartozik, kizárólag professzionális szintű felhasználók részére értékesíthető! Otthoni medence fertőtlenítésre a NANOSEPT AQUA-t tudjuk ajánlani, amely összetételben nem, csak hatóanyag koncentrációban különbözik az AQUA SUPER-től.

A medencék, típus szerint sok félék lehetnek (pl: medenceszerkezet szerintiek, vízforgatási technológiák szerintiek).

A kezelés módját, gyakoriságát befolyásoló tulajdonságaik alapján lehetnek:

  • elhelyezkedés szempontjából eltérőek (beltéri vagy kültéri);
  • Fedés szempontjából eltérőek (pl.: fedél nélküliek, szolár, biztonsági, redőnylamellás, polikarbonátból készült, téli medencetakaró fóliával, fedéssel ellátottak stb.);
  • kiegészítőkkel ellátottak (pl.: élményelemekkel, pezsgőfürdők esetén bevezetett levegővel áramló vízzel ellátottak stb.);
  • összetételük szerint, helyi sajátosságokat magában hordozó vízzel feltöltöttek (pl. ivóvíz minőségű (hálózati) vízzel, esetleg lágyított vízzel, vagy változó összetételű és minőségű, magas fémtartalmú (pl. vas) kútvízzel feltöltöttek, mely utóbbi esetén fémmentesítő szerek használata javasolt);
  • hosszabb, rövidebb nehezen tisztítható csővezetékekkel beépített medencék stb.;
  • vízforgatás szempontjából eltérőek (süllyesztett vagy feszített víztükrűek);
  • medenceszerkezet szerint eltérőek (előre gyártott, vagy vasbeton medencék különböző burkolattal ellátottak stb.).

A medencék típuson belül, nagyságuk és használati szokások szerint is igen eltérőek lehetnek, hiszen egy nagyobb medence, melyet több ember tud folyamatosan használni, több karbantartást igényel, ugyanakkor a kisebb méretű medencék karbantartása sem elhanyagolható.

Egyéb körülmények, mint például a fürdővíz megfelelő (fizikai, kémiai, mikrobiológiai) minősége, hőmérséklete (melyet a környezete hőmérséklete is befolyásol), esővízzel belemosódó, személyi higiéniától függő, változó mennyiségű és minőségű fizikai, kémiai, mikrobiológiai terhelések (szennyezőanyagok), hálózati víz esetén egyéb hozzáadott anyagok (például hálózati víz esetén a klór mennyisége), erősen befolyásolják a fertőtlenítő anyag mennyiségét, hatékonyságát.

Általánosságban medencevíz fertőtlenítésénél az az elv az elfogadható (hatóságok által jóváhagyottan is), hogy a fertőtlenítőszer koncentrációját a medence vízben állandó szinten kell tartani.

Pezsgőfürdők, jakuzzik, egyéb medencék és fürdővizek általános kezelési lépései

Fürdővizek megfelelő kezelésével csökkenthető a fürdővizek gyakori cseréje.

Tisztítás

Fürdővizek melegebb hőmérséklete elősegíti a mikroorganizmusok szaporodását, továbbá táplálékukat képző szerves szennyeződések is bekerülnek a fürdőzők testéről, pl. zsírok, szappanszármazékok, fürdőolajok, kenőcsök maradékai.

A medencevíz fertőződési folyamata akkor is folytatódik, ha a medence használaton kívül van.

A medence felületén és a csőrendszerben, a vízforgató szűrőben nyálkás réteg, azaz biofilm képződik. A medence felületéről ez aránylat könnyen eltávolítható, azonban a rendszer többi része mechanikusan egyáltalán nem tisztítható, kizárólag megfelelő fertőtlenítéssel.

Szűrés

A medence vizének tisztán tartása során fontos a szennyeződések eltávolítása, a vízforgató segítségével a vegyszerek elkeverése. A vízforgató egység szivattyúból és eltérő töltetű szűrőből áll, mely elsősorban a vízben lebegő szennyeződések szűréséért felel. A medencefenékre leülepedő szennyeződések eltávolítására víz alatti porszívó használatos.

A fürdővíz megfelelő kémiai egyensúlya esetén lehet tiszta és átlátszó.

pH

A fürdővíz optimális kémhatásának, azaz pH értékének megfelelő szinten tartását is biztosítani kell, 7,2- 7,6 érték között. A pH értéket többféle vízelemzővel (mérőcsíkkal, digitális elemzővel stb.) lehet ellenőrizni. Mérés után a kapott érték alapján pH csökkentő vagy pH növelő szerek adagolásával lehet a megfelelő értékre állítani.

Vízkeménység

A vízben oldott kálcium- és magnéziumsó mennyisége határozza meg a víz keménységét. A kemény víz ezekből a sókból sokat tartalmaz, vízkő válhat ki a medence falán, a csővezetékekben, homokszűrőben, továbbá nem megfelelően fertőtlenített, terhelt víz esetén, mikroorganizmusok kedvelt élőhelyeként is szolgálhat.

Fontos, hogy a vízben oldott sók megkötésére használt, különböző típusú lágyítók regenerálása után, azokat alaposan ki kell mosni, mert a lágyított vízbe kerülő maradék anyagok (pl. Nátrium-kloridból származó klorid-ionok, és a gyantáról lemosott kálcium- és magnézium- ionok) a Nanosept Aqua fertőtlenítőszerben található ezüsttel komplexet képezhetnek (pl. ezüst-klorid, mely csapadék fény hatására megszürkülhet).

Pezsgőfürdők, jakuzzik, és egyéb medencék, fürdővizek állandó tisztán tartásához folyamatos ellenőrzés és kezelés szükséges.

Fertőtlenítés Nanosept Aqua Super fertőtlenítőszerrel

A Nanosept Aqua Super fertőtlenítőszer elpusztítja a medence vizében lévő mikroorganizmusokat (baktériumok, gombák, algák, vírusok). Néhány mikroorganizmusa vízben terjedve betegségeket, fertőzéseket okozhatnak, elszaporodásukkor a medencevíz zavarossá, opálossá válhat. A fürdővízben elegendő fertőtlenítőszernek kell lennie, hogy a vízben lévő mikroorganizmusokat elpusztítsa, ugyanakkor a fürdőzők egészségére még nem lehet ártalmas.

Kérjük, felhasználás előtt ellenőrizze a termék biztonsági adatlapjának meglétét, majd azt figyelmesen olvassa át! Fontos, hogy a fertőtlenítőszert más vegyszerekkel együtt ne alkalmazzuk! Az adagolást megfelelő védőeszközben végezzük el!

A Nanosept Aqua Super 45 % (450.000 mg/l) hidrogén- peroxidot, és 500 mg/l ezüst-kolloidot tartalmaz.

A NANOSEPT AQUA SUPER ADR hatálya alá tartozik, kizárólag professzionális szintű felhasználók részére értékesíthető!

Amennyiben az áru szállításáról a Megrendelő kíván gondoskodni, kérjük ennek figyelembevételét! Kizárólag olyan személynek áll módunkban kiadni az árut, aki rendelkezik érvényes ADR 1.3 képzési igazolvánnyal, (veszélyes áru közúti szállításával, fuvarozásával foglalkozó, illetve az ehhez kapcsolódó ki- és berakást, előkészítést, valamint a szállítmányozást végző személy számára ADR1.4) illetve a gépkocsija is a hatályos jogszabályoknak megfelelően alkalmas a szállításra. A Megrendelő kötelessége figyelembe venni és alkalmazni a veszélyes áru közúti szállítására vonatkozó szabályokat, különösen a súlyhatárra vonatkozó előírásokat, megfelelő szállítási feltételeket.

FIGYELEM!

Hatóságok által is előírtan:

A fürdővizekbe történő alkalmazásakor legalább 20 mg/l, legfeljebb 100 mg/l hidrogén- peroxidot tartalmazhat a fürdővíz.

A termék ezen hatóanyaga könnyen mérhető.

Fürdővíz fertőtlenítés során 30- 45 mg/l hidrogén- peroxid koncentrációt szükséges szinten tartani fürdővizekben, a 100 mg/ l hidrogén- peroxid koncentrációt sokk-kezelésre alkalmazzák, ilyen magas koncentráció esetén fürdésre ne használják a vizet, gyerekeknél esetleges bőrirritációt okozhat!

Medence és jakuzzi vizének fertőtlenítőszerrel történő kezelése

Első lépés: A medence, jakuzzi felületének előzetes tisztítása, fertőtlenítése

pl. Nanosept Aqua Super 20-szoros hígításával készült oldattal körbe permetezve, majd öblítéssel.

Második lépés: A medence, jakuzzi fürdővízzel történő feltöltése

A medence, jakuzzi kb. 1/3-ig történő feltöltésekor hozzáadjuk a fertőtlenítőszert az alábbiak szerint:

1 m3 vízhez 110 ml Nanosept Aqua Super alkalmazása javasolt, így 50 ppm az induló koncentráció.

Harmadik lépés: feltöltjük teljesen a jakuzzit

Figyelem: használaton kívüli, első beüzemeltetéskor, vagy terhelt medence beüzemelése esetén javasolt a medencefeltöltésnél sokk- kezeléssel indítani (az élményelemek működtetése mellett), azaz 1 m3 vízhez 220 ml Nanosept Aqua Super alkalmazása, terheléstől függően, a hidrogén- peroxid koncentráció 12-24-48 óráig történő 100 ppm koncentráción tartása. Ekkor a medence nem használható, egészen addig, míg a koncentráció vissza nem csökken fürdésre alkalmas koncentrációra, azaz a 30-45 mg/L-re.

Negyedik lépés: a fertőtlenítőszert teljesen elkevertetjük a vízben a vízforgatóval

A vízforgató kapacitásának ismeretében, annyi ideig kell forgatni a vizet, míg legalább egyszer átforgatásra kerül a jakuzzi teljes vízmennyisége.

Ötödik lépés: vízminőség ellenőrzés, hidrogén- peroxid koncentráció meghatározása

Vízminőségellenőrzést általánosságban legalább hetente érdemes elvégezni, az egyes vízhasználati szokásokkal egybekötött rutin munkaként.

A koncentráció meghatározáshoz alkalmas tesztcsíkkal a legegyszerűbb a mérést elvégezni.

Megnevezés Árak
tesztcsík 0,5-25 ppm-ig mérő 9.920,00 Ft
tesztcsík 1-100 ppm-ig mérő 9.920,00 Ft
tesztcsík 50-1000 ppm-ig mérő 13.600,00 Ft

A tesztcsíkok közül a medencevíz fertőtlenítésnél leggyakrabban használatos mérési tartománnyal rendelkező tesztcsík az 1-100 ppm- ig mérő tesztcsík.

Vegyszerszint megtartása, hidrogén- peroxid koncentráció beállítása, pótlása az alábbiak szerint:

Víz mennyiség (m3) Hidrogén- peroxid koncentráció növelése (mg/l = ppm) Nanosept Aqua Super mennyisége (ml)
1 m3 10 ppm 22 ml
1 m3 20 ppm 44 ml
1 m3 30 ppm 66 ml
1 m3 40 ppm 88 ml
1 m3 50 ppm 110 ml
1 m3 60 ppm 132 ml
1 m3 70 ppm 154 ml
1 m3 80 ppm 176 ml
1 m3 90 ppm 198 ml
1 m3 100 ppm 220 ml

Nagyobb térfogatú medencék esetén, az adott hidrogén- peroxid koncentrációhoz tartozó Nanosept Aqua fertőtlenítőszer mennyiségét fel kell szorozni a térfogattal (m3).

pl: 2,5 m3 térfogatú jakuzzi 40 ppm hidrogén- peroxid koncentrációra állítása esetén:

2,5 (m3) x 88 (ml) = 220 ml NANOSEPT AQUA SUPER szükséges.

A víz terhelésétől, összetételétől, szennyezettségétől, hőmérsékletétől függően idővel változhat (csökkenhet) a víz hidrogén- peroxid tartalma.

Minden használat előtt a víz hidrogén- peroxid tartalmát ellenőrizni kell!

Amennyiben annak mennyisége csökkent, azt újból a megfelelő szintre kell állítani további fertőtlenítőszer adagolásával. A megfelelő szintre állításhoz szükséges a vizet átcirkuláltatni, hogy a vízbe adagolt fertőtlenítőszer teljesen elkeveredjen.

Amennyiben a víz valamennyi része cserére szorult, annak fertőtlenítőszer tartalma ismét pótlást igényel, ezzel megőrizhetjük a víz megfelelő minőségét.

Algátlanítás

A NANOSEPT AQUA SUPER fertőtlenítőszer megfelelő szinten tartásával képes gátolni a medencékben gyakran előforduló algák szaporodását.

Az algák foszfáttal táplálkoznak, mely tápanyag a töltővízzel, vizelettel, háztartási tisztítószerekkel stb. kerül a vízbe. Elszaporodásukhoz az esővel, a széllel a vízbe kerülő algaspórán kívül, megfelelő hőmérséklet (meleg) és napfény szükséges. Általánosságban véve nem megfelelően karbantartott, a fertőtlenítőszer alacsony szintje esetén, kevés idő is elegendő, hogy a medence bealgásodjon, ilyenkor a víz bezöldülését tapasztalhatják.  Ilyen esetekben azonnali sokk kezelés alkalmazását kell elvégezni, melynek köszönhetően a víz bebarnulhat (az elpusztult algától), melyet porszívózással és folyamatos szűréssel tisztíthatunk meg.

Kültéri medencéknél, időnként érdemes a sokkolást elvégezni a biztonság kedvéért. Nyári időszakban érdemes többet forgatni a fürdővizet, mert az álló, pangó víz hamarabb bezöldül, és gyorsabban szaporodnak az algák az erős napfény hatására.

Téli időszakban a vízszintet a szkimmer és a befúvók alá szükséges engedni, továbbá a csővezetékekből is ki kell engedni a vizet az esetleges fagyás és csőtörés elkerülése érdekében. A vízforgatót fagymentes helyen kell tárolni, a medencevízbe algásodás gátlása érdekében, 2-3 szoros sokk kezeléshez szükséges mennyiségű Nanosept Aqua Super fertőtlenítőszer adagolása javasolt.

Föld feletti fóliás medencék esetében is azt javasoljuk, hogy a téli időszakban, ne engedjék le teljesen a vizet, mert a fólia sérülhet, és tönkre mehet.

Pelyhesítés

A medencevizekben lebegő, apró szennyeződéseket a szűrők nem minden esetben képesek kiszűrni. A medence vize ezektől zavarossá, opálossá válhat, amit csak pelyhesítő anyagok adagolásával lehet megszüntetni úgy, hogy az apró részecskék nagyobb méretű pelyhekben gyűlnek össze, azaz az eredeti méret többszöröse lesz, így a szűrőn végül fennakadnak.

Fontos, hogy a zavarosság okát meghatározzuk. csak akkor használjunk pelyhesítőt, ha pH, a fertőtlenítőszer mennyisége is megfelelő, és mégis opálos a víz. Ekkor a pelyhesítő hozzáadásával párhuzamosan gondoskodni kell a víz fertőtlenítéséről is, és folyamatos szűrését is biztosítani szükséges. Általánosságban feltöltés után pár héttel már adagolhatunk a fürdővízbe pelyhesítő anyagot.

Biztonság

Fontos megemlítenünk, hogy a fürdésre szánt víz nem felel meg az ivásra szánt víz minőségével, fertőtlenítőszer hatóanyagainak szempontjából lényegesen nagyobb koncentrációt tartalmazhatnak.

Fürdővizek fertőtlenítőszer koncentrációját jogszabályokban, termékengedélyekben rögzítettek szerint javasoljuk, ettől eltérő alkalmazás kockázatok szempontjából veszélyt jelenthetnek: alacsony dózis esetén nem megfelelő hatásfokkal rendelkeznek, túladagolás esetén a fertőtlenítőszer hatóanyagai által okozott kockázatok veszélyeztetik a biztonságos használatot.

A jogszabályokban rögzítettek a fertőtlenítőszerek hatóanyag tartalmának szempontjából figyelembe veszik, hogy a fürdővizek terhelésnek vannak kitéve, funkciójukat tekintve a fürdőzők huzamos ideig tartózkodnak bennük, a fürdővízből véletlenszerűen kortyolhatnak, a fürdővíz használatakor, a benne lévő fertőtlenítőszer mennyiség nyálkahártya, szem és bőr irritációt nem okozhat.

Lenyelésük ettől függetlenül nem javasolt, tekintettel arra, hogy a fertőtlenítőszerek elsősorban mikrobiológiai szempontból tartják karban a fürdővizet, a fertőtlenítőszerek hatóanyagai a lenyeléssel befolyásolhatják az emésztőrendszer normál bélflóráját, továbbá egyéb szennyezőanyagok (fizikai, kémiai) is lehetnek a fürdővízben.

Medencék, fürdővizek folyamatos karbantartása térfogattól függetlenül nem kevés időt, energiát, költséget vesz igénybe. A fertőtlenítési procedúra minden esetben professzionális szintű gondolkodást követel, ezt a gondolkodást igyekszünk tájékoztatónkkal segíteni, hogy termékeink használatával elégedettek legyenek.

A Nanobakt Kft. garantálja, hogy termékei megfelelnek az áru mellé csatolt műbizonylatban feltüntetett paramétereknek. Cégünk által forgalmazott áruk minőségéért a mindenkor hatályos jogszabályok szerinti, vagy a gyártó által meghatározott ideig (figyelemmel az egyes anyagok sajátosságaira is), a Ptk. szabályai szerint szavatosságot vállal.

A szállító nem szavatolja, hogy az áru bármely, a vevő által elérni kívánt speciális célra alkalmas, az erre vonatkozó kifejezett írásbeli kötelezettségvállalás hiányában.

A Nanobakt KFT. csak abban az esetben vállalja az általa szállított áru alkalmasságát a felhasználási körökön belül, valamilyen az általános felhasználási igényeken túlmutató cél érdekében, ha erről előzetesen a vevővel írásban megállapodott. Így az egyedi, speciális igényeket, feltételeket egyértelműen jelezni kell.

Szóbeli és írásbeli alkalmazástechnikai információink széles körű vizsgálatokon alapulnak. Tanácsainkat a legjobb tudásunk szerint adjuk, azonban kötelezettség vállalás nélkül, mivel a termék felhasználásának és tárolásának körülményeit nem befolyásolhatjuk. A termék szakszerűtlen alkalmazása miatt esetlegesen bekövetkező károkért felelősséget nem vállalunk!

Bármilyen felmerülő kérdés esetén, kollégáink készséggel adnak felvilágosítást!

Nanobakt Kft.
Tel.:    +36 20 29 29 29 7
H-P     8:30- 15:30
info@nanobakt.hu