Ha klímaberendezést használunk, mindenképp gondoskodnunk kell róla, hogy a berendezés megfelelően és rendszeres időközönként ki legyen tisztítva. Nemcsak azért, mert rendszeres tisztítás nélkül az eszköz meghibásodhat, hanem azért is, mert a súlyos, néha akár életveszélyes tüdőgyulladást okozó Legionella baktérium is megtelepedhet a klímában megrekedt pangó vízben.

A tisztítás nemcsak a Legionella baktérium miatt fontos: a beltéri egységben hűtési üzemmódban folyamatos a páralecsapódás, a nedves környezet pedig kedvez a további baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának. Koszos, nem fertőtlenített klíma esetén emiatt nemcsak legionárius betegséget, hanem mindenféle egyéb légúti betegséget is elkaphatunk. Ilyen lehet például a Legionella fertőzésnél gyakrabban előforduló szisztémás gombafertőzés, amelyet a légutakba jutó gombaspórák váltanak ki, főként alsó légúti megbetegedéseket és tüdőgyulladást okozva.

Ha a klímaberendezést nem használjuk hónapokon keresztül folyamatosan, akkor elegendő lehet az évente egyszeri tisztítás, ha viszont a berendezés több hónapon keresztül folyamatosan üzemel, akkor ennél gyakoribb, évente kétszer vagy akár háromszor történő tisztításra is szükség lehet.

Hogyan történik a klímaberendezés tisztítása?

A klíma tisztítása és fertőtlenítése egy több lépésből álló folyamat, a tisztítás kezdeti lépései pedig módszertől függően eltérőek lehetnek:

  • Kézi tisztítás, amely a berendezés szétszedését és kézzel történő megtisztítását, portalanítását jelenti;
  • Kémiai tisztítás, amely a különféle felületek zsíroldását jelenti;
  • Fizikai behatással történő tisztítás, amely a készülék szárazjéggel vagy gőzöléssel történő tisztítását jelenti a felületi szennyeződések eltávolítása érdekében.

Ezeket a lépéseket követi a klímaberendezés fertőtlenítése, amely szintén többféle módon történhet, többek között akár az eszköz teljes átmosásával is.

Saját kezűleg vagy szakemberrel?

A tisztítás és fertőtlenítés elvégezhető akár saját kezűleg is, a készülékek gyártói azonban a legtöbb esetben a szakemberek által végzett karbantartáshoz kötik a garanciát. Ha még sosem takarítottuk ki egyedül a klímaberendezésünket, érdemesebb ezt a feladatot olyanokra bízni, akik már megfelelő gyakorlattal rendelkeznek ezen a téren, így biztosra vehető, hogy a folyamat kellően körültekintő lesz.

Milyen fertőtlenítőfolyadékot érdemes alkalmazni?

Többféle fertőtlenítőszer is elérhető, ezek hatásosságában azonban eltéréseket tapasztalhatunk. Az illatosított Nanosept és az illatanyagok nélküli Nanosept Aqua több előnnyel is rendelkezik a klímafertőtlenítésre is használt társaihoz képest:

  • Nem tartalmaz klórt, így kíméli a karbantartó szakemberek egészségét (nem jelentkezik nyálkahártya-irritáció);
  • A hidrogén-peroxidnak köszönhetően a fertőtlenítőszer azonnal oxidál, pezsgés közben víz és aktív oxigén szabadul fel, amely már önmagában is antimikrobiális hatású;
  • A klórral szemben biztosan hatékony a Legionella baktériumokkal szemben is (a Legionella baktériumok rezisztensek a klórral szemben);
  • A fertőtlenítőszer nanoezüstöt is tartalmaz, amely megtapad a klímaberendezés belsejének felületein, és gátolja az úgynevezett biofilm kialakulását, amely kedvez a Legionella baktérium tartós megtelepedésének;
  • A nanoezüst bevonatképzésének köszönhetően az algásodás is hatékonyan gátolható a kondenzvíz-elvezető csövekben, rendszerekben;
  • Nagyobb koncentrációban alkalmazva az esetek egy részében kiváltható lehet vele a klímaberendezés fertőtlenítést megelőző tisztítása, a hidrogén-peroxid ugyanis a zsíroldásban és a különféle fizikai szennyeződések eltávolításában is hatékony.

Kihez fordulhatok, ha Nanoseptes klímatisztítást szeretnék?

Nanoseptes klímafertőtlenítéssel ma már több hazai cég is foglalkozik, például a KlímaClean, a Budaklíma és a Klíma-Coop. Ezeknek a cégeknek a szakembereihez bármikor bizalommal fordulhatunk, ha szakszerűen és alaposan elvégzett klímafertőtlenítést szeretnénk otthonunkban, vagy bárhol, ahol a klímaberendezésünk működik.

Környezetmérnökként végeztem, és amikor klímatisztítással kezdtem foglalkozni, alapvető elvárásom volt, hogy olyan szolgáltatást alakítsak ki, ami a legmagasabb minőséget képviseli. Ebbe természetesen a klímatisztítás során használt fertőtlenítőszer is beletartozik” – mondja Biró Márk, a KlímaClean szakembere.

Az interneten keresve akadtam rá a Nanoseptre, azután, hogy rengeteg másik fertőtlenítőszer forgalmazójával is beszéltem. Azonnal megtetszett, amit a termék oldalán olvastam: egyrészt magyar fejlesztés, másrészt semmilyen, a környezetre ártalmas hatása nincs. Azt is szerettem volna, hogy a fertőtlenítő hatás ne csak rövid távon érvényesüljön, mint mondjuk a klór vagy a különféle peroxidos fertőtlenítőszerek esetében, hanem hosszabb távú antimikrobiális hatást lehessen elérni. A Nanosept ennek az elvárásnak is tökéletesen megfelel, hiszen a hidrogén-peroxidnak köszönhetően érvényesül egyrészt egy azonnali antimikrobiális hatás, az ezüst-részecskék pedig olyan bevonatot hoznak létre a klímaberendezés belső felületein, ami az átlagosnál jóval hosszabb fertőtlenítő hatást biztosít.

Biró Márk és kollégái immár másfél éve használják klímafertőtlenítésre a Nanoseptet, és ezalatt fel sem merült bennük, hogy másik fertőtlenítőszert keressenek. „Minden szempontból elégedettek vagyunk. A Nanoseptet egyszerű használni, emellett semmilyen módon nem károsítja a klímaberendezést. Nincs benne olyan vegyszer, ami a fertőtlenítés során akár csak gyenge kölcsönhatásba léphetne a műanyaggal vagy az eszköz lamelláival, és klórgáz vagy más olyan vegyület sem szabadul fel, ami kellemetlenséget okozhatna nekünk a tisztítás során” – mondja a szakember.

Teljes külső és belső tisztítás, fertőtlenítés

Már második éve használjuk a Nanoseptet a bel- és kültéri egységek tisztítására, és eddig csak pozitív tapasztalatunk van” – mondja Virág Borbála, a Borbálaklíma vezetője, kiemelve, hogy a fertőtlenítőszer segítségével azok a berendezések is hatékonyan tisztíthatóak, ahol a helységben dohányoznak, és ezzel plusz szennyeződést okoznak.

Ilyenkor nemcsak a külső-belső elszíneződést és a sárga beltéri előlapot kell megtisztítani, hanem a beltéri egységből áradó szaggal is kezdeni kell valamit. A Nanosept segítségével a teljes külső és belső tisztítás, valamint fertőtlenítés elvégezhető: az előlap visszanyeri eredeti fehér színét, a hőcserélő pedig újra kellemes, friss illatot áraszt.

Megszűnt egy további, a korai karbantartással összefüggő probléma is. Ha a készüléket hosszabb ideig nem használják, a kondenzvízcső eldugulása néha előfordult az első bekapcsolásig. Mióta a Nanoseptet használjuk, ez a jelenség megszűnt, a cső teljesen kifertőtleníthető” – említ egy további pozitívumot a szakember.

A beltéri egységeknél teljesen átmossák az elpárologtatót, miután kivették a porszűrőket. A fertőtlenítőszerrel az úgynevezett mókuskerék is kitisztítható: „A beltéri egység alá egy tálcát helyezünk, ide folyik a tisztítás alkalmával a fertőtlenítőszeres lé, így nem kell szétszedni az egységet, gyorsan, hatékonyan és komfortosan tudunk dolgozni.

A KlímaClean szakemberei egy általuk kifejlesztett egyedi technológiával szintén alaposan átmossák a berendezéseket. „A megfelelő hígítású Nanosept-oldat létrehozását követően a klíma belsejét is átmossuk, így minden olyan rész alaposan fertőtlenítésre kerül, ahol esély van a vírusok, baktériumok vagy gombák, köztük az egészségre fokozottan veszélyes Legionella megtelepedésére. Nemcsak mi, hanem az eddigi ügyfeleink is elégedettek, eddig kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptunk” – hangsúlyozza Biró Márk.

***

Amennyiben Nanoseptes klímatisztítást szeretne, az alábbi cégekhez fordulhat:

Biró Márk, +36-70-528-5225 http://klimaclean.hu

Bata Balázs, +36-20-999-6999 https://www.budaklima.hu/

Lavi Ádám, +36 70 398 4838 http://www.kecskemet-klima.hu

Ollé Kálmán, +36-30-933-5530 https://www.klimacoop.hu/

Virág Borbála, +36 30 944 3507 https://borbalaklima.hu