Hazai fejlesztésű, tartós hatású ezüst tartalmú felületfertőtlenítőszer siethet az ipar és az egészségügy segítségére a koronavírus fertőzés terjedésének akadályozásában.

Minden szakértő egyetért abban, hogy a COVID-19 elleni küzdelemben a fertőtlenítésnek kulcsszerepe van. Rendkívül fontos a kézfertőtlenítés és személyes óvintézkedések megtétele, de a felületek – lehetőség szerinti minél tartósabb – védelmének ugyanilyen alapvető a jelentősége.

Legyen szó egészségügyi kezelőfelületekről, várótermekről, vagy egyszerűen a közösség által gyakran érintett tárgyakról (például jármű kapaszkodókról, közterületen lévő műtárgyakról), minden olyan felület fertőtlenítése kulcsfontosságú, mellyel elkerülhetetlenül sok ember kerül a mai napig folyamatosan kontaktusba.

Léteznek ma már olyan megoldások, amelyek az egyszerű, pillanatnyi fertőtlenítésen túl hosszantartó hatást érnek el. Olyan innovatív anyagok, amelyek a kisméretű fémrészecskék felhasználásának köszönhetően rendkívüli hatékonysággal képesek felvenni a harcot az olyan agresszív vírusok ellen is, mint a COVID-19.

Mi értelme van a fémnek egy fertőtlenítőszerben?

A mikroszkopikus fémszemcsék a felületre érkezve nem illannak el, mint az alkohol vagy a klór, hanem megmaradnak a felületen, így hatásuk – a hagyományos fertőtlenítőszerekkel szemben – hosszú ideig tart. Többféle fém alkalmazható ilyen célra, többek között például a titán vagy az ezüst. Hogy melyik fémet pontosan mire érdemes használni és hogy melyiknek milyen élettani hatása lehet, azt folyamatosan vizsgálják a kutatók a nemzetközi és hazai porondon egyaránt. Az International Journal of Molecular Sciences című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány például az ezüstrészecskéket tartalmazó termékeket vizsgálva több olyan alkalmazási lehetőségét is bemutat, amely hozzájárulhat járványok esetén az egészségügyben dolgozók egészségének védelméhez.

Magyar innováció, kimagasló kutatói háttérrel

2008-ban neves hazai kutatóintézetek és egyetemek bevonásával indult el hazánkban egy projekt  pályázati támogatással, melynek keretében többek közt az ezüstrészecskék egészégügyi felhasználását vizsgálták neves vegyészek és biológusok. E kutatás egyik eredményeképpen – mintegy mellékszálként – született meg a NanoSept fertőtlenítőszer koncepciója, amely egy innovatív gyártási eljárással ötvözte a hidrogén-peroxid és az ezüstrészecskék antimikrobiális (mikróba inaktiváló) hatását, az ezüstrészecskék felületen való megtapadási képességét is kiaknázva. A koncepció igazi áttörésnek bizonyult. A rendkívüli hatékonyságú, hosszan tartó védelmet biztosító, klórmentes, baktericid, fungicid és virucid (azaz többek közt baktériumok, gombák és vírusok ellen is rendkívül hatékony) hatású fertőtlenítőszerrel új általános eszköz született meg a kórokozók elleni küzdelemben.

A termék gyártását a projekt piaci bevezetésének céljából alapított hazai Nanobakt Kft. hamarosan meg is kezdte, és a Nanosept felhasználásának előnyeit az ipar néhány szereplője gyorsan fel is ismerte. Így többek közt gyógyfürdők, vízzel dolgozó kozmetikai cégek és ásványvízgyártók kezdték meg a fertőtlenítőszer folyamatos alkalmazását. Noha a termék kimagasló hatékonyságát számos területen labortesztek igazolják, a fertőtlenítőszer széleskörű alkalmazása mégsem indult meg mostanáig, mivel extra minőségű alapanyagai miatt nem tudta felvenni az árversenyt a hagyományos, tömeggyártásban készülő tisztítószerekkel. Most, a járvány idején azonban nagy változás történt. A Nanosept hazai gyártású, ezért a megnövekedett igényeket azonnal ki tudta elégíteni. Jelenleg az ár a hatékonysággal szemben másodlagos, így a Nanosept felhasználása ugrásszerűen megnőtt, hiszen a lehető legjobb, tartós hatású komplex felületfertőtlenítés érhető el vele.

Új felhasználása a ködöléses eljárás. A kutatások bebizonyították, hogy így nagy felületeket is egyenletesen vonnak be a Nanosept kolloid fémrészecskéi, biztosítva a nagy felületű tartós fertőtlenítést.

Miért lehet fontos pont ez a fertőtlenítőszer a koronavírus kapcsán?

Sohasem volt még olyan fontos a felületek minél hatékonyabb fertőtlenítése, mint most, a COVID-19 vírus kapcsán. Ahogyan ismeretes, a koronavírus az influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel terjed, és számos cikk közlése szerint úgy is fertőzést okozhat, ha az ember a cseppekkel szennyezett tárgyak érintését követően a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl. Jelenlegi információink szerint a terjedés gyorsaságának egyik legfontosabb oka, hogy átlagosan 5-6 nap telik el a megfertőződés és a tünetek jelentkezése között. Egyértelmű tehát, hogy egy tartósan a felületen maradó fertőtlenítőszernek óriási szerepe lehet a járvány lelassításában. A NanoSept a megfelelő eszközzel fertőtlenítőszeres köddé is alakítható, ami által zárt helyiségekben is rendkívül hatékonyan eloszlatható. És bár másfajta  mikroszkopikus fémrészecskék felhasználásával gyártott innováció is elérhető már napjainkban, az ezüsttartalmú szerek azok, amelyekről olyan átfogó tanulmányt készített az Európa Tanács SCENIHR Bizottsága, amely nem mutatott ki velük kapcsolatban egészségkárosító hatást.

Rendelkezésünkre áll tehát, és folyamatosan elérhető egy olyan, hazai gyártású, klórmentes, számos módon tesztelt fertőtlenítőszer, mely jelentős segítséget nyújthat a COVID-19 elleni küzdelemben.  Reméljük, hogy a szer széleskörű alkalmazása mihamarabb megindulhat, hozzájárulva a járvány terjedésének lassításához.

További információ:

Varga Zita, telepvezető vegyész

Nanobakt Kft.
Kistelek
E-mail: varga.zita@nanobakt.hu
Tel: +36 20 29 29 29 7