Bár az ellenőrzött kereskedelmi forgalomban kapható tojásokat minden esetben fertőtlenítik, mégis évről évre előfordulnak szalmonellajárványok, illetve elszigetelt megbetegedések. A kellemetlen hasmenéssel járó betegség biztonságosan elkerülhető a tojáshéj szakszerű, modern fertőtlenítési eljárásával, amelyet elsősorban tojástermelő szakembereknek ajánlunk.

Élelmiszerbiztonsági szempontból a tojás egy fokozottan veszélyes termék, mivel a termelés, a tárolás és a feldolgozás során különféle kórokozókkal szennyeződhet. A fertőzésveszélyt elsősorban a tojáshéjon megtapadó baktériumok jelentik, mint például a Salmonella fajok, a Bacillus cereus, a Campylobacter fajok vagy a Staphylococcus aureus. Ezek közül jellemzően a Salmonella szokott problémát jelenteni, és bár tojás esetén ez a fertőzés nem gyakori – Magyarországon a fertőzött tojások aránya jóval 1% alatt van – igen kellemetlen tüneteink alakulhatnak ki, ha mégis elkapjuk.

Logikus lenne, hogy hosszabb tárolás előtt mossuk meg a tojást, ez azonban épphogy növeli a fertőzésveszélyt: a nedvesség hatására megnő az esélye, hogy a tojáshéj pórusain beszivárgó vízzel együtt a baktériumok is a tojás belsejébe jussanak. A mosás során megsérülhet továbbá a tojást vékonyan befedő fehérjeréteg, a kutikula, ami szintén kedvez a héjon esetlegesen jelenlévő baktériumok tojásba kerülésének.

Hogyan védekezhetünk akkor a tojáshéjon jelenlévő kórokozók, elsősorban a szalmonella ellen?

Egy új lehetőség: fertőtlenítés a Nanosept Aqua használatával

A tojásokat a kereskedelmi forgalomba kerülés előtt már fertőtlenítik (ózonnal vagy UV-fénnyel), a tojáshéjon azonban ennek ellenére is maradhatnak baktériumok. Ha biztosra szeretnénk menni, egyszerű és könnyen alkalmazható megoldást nyújt a hidrogén-peroxidot és nanoezüstöt is tartalmazó Nanosept Aqua, amellyel a tárolás vagy a felhasználás előtt ismét fertőtleníthető a tojás.

Ennek menete igen egyszerű:

  • A Nanosept Aqua termékből készítsünk 10x-es hígítású oldatot, amit porlasztva juttathatunk a fertőtleníteni kívánt tojásokra. A másik lehetőség, hogy 20-30x-os hígítású oldatot készítünk egy edényben, amelybe néhány órára beáztatjuk a tojásokat.
  • Az oldatok elkészítéséhez tisztított, desztillált vagy ioncserélt vizet kell használni, más vegyszerekkel pedig tilos az oldatot elkeverni.

Ha pedig mi magunk vagyunk azok, akik a tojást később eladnánk, és biztos garanciát szeretnénk nyújtani arra, hogy a tojáshéj valóban szalmonellamentes, akkor érdemes hidegködös eljárást alkalmaznunk, amelynél szintén a Nanosept Aqua biztosítja a kellően hatásos fertőtlenítést.

Hogyan zajlik a hidegködös eljárás?

A hidegködös eljárás lényege, hogy a fertőtlenítőszerből egy úgynevezett ködgenerátor segítségével 10-230 mikron méretű cseppeket állítunk elő a fertőtlenítőszerből a fertőtlenítőkamrában.

Az 50 mikron alatti fertőtlenítőszer-részecskék tartósan tudnak lebegni, ezáltal biztosítják, hogy a zárt helyiségben lévő tojások felületét teljesen körbevegye, és azt vékony rétegben fedje.

A folyamat két fő lépésből áll:

  • A diffúzió során a Nanosept Aqua hidrogén-peroxid- és ezüst részecske-tartalma köddé alakul, a köd szétterjed a zárt kamrában, és elkezdi kifejteni a hatását a szobában található felületeken található mikroorganizmusokon.
  • A behatási idő során a képződött köd reakcióba lép a tojásháj felületein található mikroorganizmusokkal, amelynek hatására a kórokozók elpusztulnak, a tojás eredeti védőrétege azonban sértetlen marad. Az ezüst részecskéknek köszönhetően az antimikrobiális hatás spektruma szélesebb, mintha csak hidrogén-peroxid lenne jelen.

A Nanoseptes megoldás fő előnyei:

  • A ködképző gép erőteljes légáramlatot biztosít a helyiségben, apró cseppekre porlasztja a fertőtlenítőszert és tartósan lebegő állapotban tartja a képzett cseppeket. Mindez lehetővé teszi, hogy a fertőtlenítőszer-cseppek gyakorlatilag mindenhova eljussanak és a tojást tökéletesen körbevegyék, a lehető legjobb fedést biztosítva a kezelendő tojásfelületeken.
  • Az előállított permet a gép egy műanyag fúvókán keresztül egyenletes, vékony rétegben juttatja a tojáshéjra. Az apró cseppek így a nehezen hozzáférhető résekbe és sarkokba is eljutnak, ami minden hagyományos fertőtlenítő eljárásnál alaposabb és hatékonyabb eredményt biztosít.
  • A ködképző kamra beszerzése jóval kisebb anyagi ráfordítást igényel, mint az ózonnal vagy UV-fénnyel végezhető eljárásokhoz szükséges eszközök megvásárlása.
  • A tojáshéjon képződött nanoezüst-bevonat időben kiterjesztett védelmet biztosít, így a tojások szállítás közben is megvédhetőek az esetleg ekkor rájuk kerülő kórokozóktól.

A hidegködös eljárás alkalmazásának menetéről itt olvashat bővebb információkat (PDF»)

Mi a szalmonella?

A szalmonellabaktériumok különösen a nyári időszakban váltanak ki ételmérgezéseket, leggyakrabban akut bélhurutot (enterocolitis), ritkábban pedig a véráram útján egész szervezetet érintő, kiterjedt fertőzést (szepszist).

A szalmonellafertőzés forrása egyaránt lehet a nem kellően hőkezelt tojás, a pasztőrözetlen tej, a baromfi- és pecsenyehúsok, valamint a mosatlan nyers zöldség. A járványok hátterében jellemzően az alapvető higiénés és konyhatechnikai előírások be nem tartása áll.

Akut bélhurut esetén a legjellemzőbb tünet a hasmenés, amit hányinger, hányás, fejfájás és izomfájdalom kísérhet. Jellemző tünet a magas láz kialakulása is. A tünetek az esetek többségében kezelés nélkül, 4-7 napon belül elmúlnak, a hasmenés súlyossága miatt az esetek egy részében azonban kórházi kezelés is szükségessé válhat.

Ilyenkor van rá esély, hogy a kórokozó a véráramba kerül, ami életveszélyes állapotot okoz, ezért azonnali antibiotikumos kezelést tesz szükségessé.