A Pseudomonas nemzetség több mint 140 baktériumfajt tartalmaz, közülük a Pseudomonas aeruginosa kapta a legtöbb figyelmet, az emberek esetében ugyanis ez a faj alakít ki leggyakrabban fertőzéseket. A klímaberendezések mellett a lefolyók, WC-tartályok, kézmosók, csaptelepek nedves környezetében megtelepedő baktérium egészséges immunrendszerű emberekben ritkán okoz betegséget, legyengült immunrendszer esetén azonban magas halandósági arányt mutatnak ezek a fertőzések. A Pseudomonas képes ellenállni a hagyományos fertőtlenítőszereknek, ezért fontos ezeknél hatékonyabb megoldást választani. Ilyen a Nanosept termékcsalád, amely a stabilizált ezüstkolloid és hidrogén-peroxid együttes hatásának köszönhetően képes a már kialakult biofilmben rejtőző kórokozók megsemmisítésére.

Milyen esetekben okoz betegséget a Pseudomonas?

A Legionella pneumophila baktériumokkal szemben – amelyek csak az aeroszol részecskékkel belélegezve okozhatnak betegséget – a Pseudomonas aeruginosa a baktériumot hordozó tárgyak segítségével és a baktériumot hordozó víz vagy étel elfogyasztásával is fertőzhet. A Pseudomonas baktériumok terjedése leghatékonyabban az orvosi eszközök rendszeres tisztításával és fertőtlenítésével kontrollálható.

Milyen következményei vannak a Pseudomonas fertőzésnek?

A baktérium csaknem az összes szövettípust képes megfertőzni. A kórokózó által kiváltott két legjellemzőbb betegség a hallójárat-gyulladás és a „forró fürdő follikulitisz” néven ismert speciális szőrtüszőgyulladás. Hallójárat-gyulladás esetén a fájdalom és fülfolyás lép fel, amely szélsőséges esetben komoly idegkárosodást is kiválthat, a szőrtüszőgyulladást pedig apró pattanásokból álló, viszkető bőrpír jellemzi. Gyengébb immunvédekezés esetén akár súlyosabb tüdőfertőzések is kialakulhatnak, amelyeket csak kombinált antibiotikumkúrával lehet kezelni. Előfordulhatnak húgyúti fertőzések is, ha a kórokozó a kórházban alkalmazott katétereken vagy az öblítőoldatokban telepedett meg. Daganatos betegség vagy cisztás fibrózis jelenléte esetén a baktériumfertőzés az átlagosnál sokkal fokozottabb veszélyt jelent.

Hogyan ismerhető fel a Pseudomonas fertőzés?

A Pseudomonas diagnózisa laboratóriumi módszerekkel állítható fel: a legtöbb táptalajon jól tenyészthető, majd többféle jellegzetessége alapján azonosítható. Az egyik ilyen jellegzetessége, hogy akár 42 Celsius fokon is képes növekedni és szaporodni.

Megelőzhetőek-e a Pseudomonas fertőzések?

A legfontosabb a rendszeresen végzett fertőtlenítés, elsősorban kórházi környezetben. Érdemes továbbá a klímaberendezések, a lefolyók, WC-tartályok, a kézmosók és a csaptelepek nedves környezetét is fertőtleníteni, nemcsak a fürdőkben és az oktatási intézményekben, hanem akár a saját otthonunkban is.

Melyik a leghatékonyabb fertőtlenítési módszer a Pseudomonas esetében?

Környezeti stressz hatására a baktériumok úgynevezett biofilmbe tömörülnek, ami segít nekik túlélni a kedvezőtlen környezeti hatásokat. A biofilm képes ellenállni a hagyományos fertőtlenítőszereknek, ezért érdemes lehet ennél hatékonyabb megoldást választani. Ilyen a Nanosept termékcsalád, amely a stabilizált ezüstkolloid és hidrogén-peroxid együttes hatásának köszönhetően képes a már kialakult biofilmben rejtőző kórokozók megsemmisítésére. A stabilizált ezüstkolloid megtapad a már kezelt felületeken, így a későbbiekben is gátolja a biofilm kialakulását, a hagyományos fertőtlenítőszereknél hatékonyabb védelmet nyújtva ezáltal.

Ahol már biofilm is kialakult, ott gyakran előforduló jelenség, hogy az első tisztítással/fertőtlenítéssel csak a biofilmet és az abban megbújó mikroorganizmusokat lehet csak elpusztítani, az alatta megbújó sejtszám azonban felszabadul. A fertőtlenítést ilyenkor azonnal meg kell ismételni, és időben nem szabad túl sok időt hagyni két fertőtlenítés között, mert ha elmarad a fertőtlenítés, akkor a baktériumoknál erősebb lesz a klórrezisztencia (medencék/jakuzzik fertőtlenítése esetén).

Gyakorlati tapasztalat, hogy ilyenkor a kombináltabb összetételű, a korábban alkalmazott vegyszertől (például klór) eltérő hatásmechanizmusú fertőtlenítőszerrel hatékonyabban lehet fellépni a baktériumok ellen.

A Nanosept termékek árlistájának megtekintéséhez kattintson ide!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8326/