Nemcsak a kórházakban, hanem az otthoni környezetünkben is előfordulhatnak olyan baktérium- vagy gombafajok, amelyekkel szemben érdemes minél hatékonyabb fertőtlenítéssel védekeznünk. Ezek a fertőzések ugyan nem nevezhetők gyakorinak, ám annál veszélyesebbek lehetnek.

Ilyen például a Legionella baktérium, amely egyaránt jelen lehet a pezsgőfürdőkben, szökőkutakban, permetezőkben vagy kerti locsolókban, de a rosszul karbantartott és nem tisztított légkondicionáló berendezések vizében is. A baktérium akár halálos kimenetelű fertőzést is okozhat, klímaberendezés használata esetén ezért érdemes a lehető legkisebbre redukálnunk a fertőzés kialakulásának kockázatát.

A Legionellán kívül több, akár az otthonunkban is megtelepedő baktérium- és gombafaj okozhat még enyhébb vagy súlyosabb megbetegedéseket. Ha hosszú távú és hatékony megoldást szeretnénk az otthoni tereink fertőtlenítésére, érdemes kipróbálnunk a legújabb technológián alapuló és immár a lakosság számára is elérhető modern fertőtlenítőszereket.

Mely baktériumok és gombák jelenthetnek komoly fertőzési kockázatot az otthoni környezetekben?

Legionella pneumophila

Az első a fentebb már említett Legionella, amely egy legalább 50 fajt magába foglaló baktériumnemzetség. A nemzetség tagjai közül a Legionella pneumophila faj emelendő ki, hiszen elsősorban ez a felelős az esetek egy részében halálos kimenetelű legionellosis fertőzésekért.

A baktérium kizárólag akkor okoz betegséget, ha a klímaberendezésből kijutó vízpermettel együtt belélegzésre kerül és a tüdőbe jut (vagyis lefürödhetünk a baktériumokat is tartalmazó vízzel, vagy úszhatunk benne, sőt meg is ihatjuk, és semmi bajunk nem lesz).

Ha egészségesek vagyunk, akkor a fertőzést általában legyőzi az immunrendszerünk (láz, fejfájás vagy rosszabb esetben atípusos tüdőgyulladás is kialakulhat), a legyengült immunrendszerű személyek, így az idősebbek és a krónikus betegségekben szenvedők azonban akár komoly, az életüket fenyegető veszélynek is ki lehetnek téve.

Megjegyzendő, hogy bár a bejelentett fertőzésesek esetek hazai száma alacsony (100 alatti eset évente), több becslés is utal arra, hogy a jelentett esetek száma a tényleges esetszámnak csak a töredéke.

Szisztémás gombafertőzés

A legionellosis fertőzésnél gyakrabban fordul elő az úgynevezett szisztémás gombafertőzés, amellyel a legionellosis-hoz hasonlóan szintén a nem megfelelően tisztított klímaberendezések esetén számolhatunk.

A gombák spórája a légutakba jutva főleg alsó légúti megbetegedést és tüdőgyulladást okoz. Ha a kezelést nem kezdik meg időben, akkor a gombafajok más szerveket, például a szívben, a vesében, a szemekben vagy akár az agyhártyában okozhatnak gyulladást. Akárcsak a Legionella baktériumok esetén, itt is főleg a legyengült szervezetű, idős vagy krónikus betegségben szenvedő személyek vannak kitéve a fertőzés okozta súlyos tünetek jelentkezésének.

Pseudomonas aeruginosa

A klímaberendezések mellett a lefolyók, WC-tartályok, kézmosók, csaptelepek nedves környezetében telepedhet meg a Pseudomonas baktériumnemzetség emberi egészséget is veszélytető faja, a Pseudomonas aeruginosa. A baktériumfajjal történő fertőződés következtében leggyakrabban a külső hallójárat fertőzése és apró pattanásokból álló bőrkiütés lép fel, de gyengébb immunvédekezés esetén akár súlyosabb tüdőfertőzések is kialakulhatnak.

Hogyan védekezhetünk igazán hatékonyan az említett baktériumok és gombák ellen?

Bár a piacon számos fertőtlenítőszerrel találkozhatunk, ma már van olyan választás is, amely a szokásosnál hatékonyabb a bakteriális és gombás fertőzésekkel szemben.

Az ezüst antibakteriális tulajdonsága már évszázadok óta ismert, ami ma már a nanotechnológia nyújtotta lehetőségekkel kombinálható. Így született meg az ezüsttartalmú fertőtlenítőszer (a Nanosept termékcsalád), amely a kezelt felületeken hosszú távú antimikrobiális hatást képes biztosítani.

Hogyan hat a Nanosept?

A Nanosept alkalmazásakor a fertőtlenítőszer hidrogén-peroxidjából atomos állapotú aktív oxigén szabadul fel, amely már önmagában is antimikrobális hatású. Ezt az antimikrobális hatást akár több nappal is megnyújtják a fertőtlenítőszerben található nanoezüst-részecskék, amit laboratóriumi tesztek is igazolnak.

Hogyan hatnak az ezüst-récsecskék?

A baktériumok vagy gombák és a néhány nanométer nagyságú ezüstrészecskék találkozása során egy oxidációs-redukciós reakció játszódik le.

A baktérium vagy gomba sejtfalát alkotó vegyületek reakcióba lépnek az ezüstrészecskékkel – oxidálják azokat – ennek következtében az ezüstrészecskék felületéről ezüstionok válnak le. Miközben a mikrobák sejtfalát alkotó vegyületek oxidálják az ezüstöt, a folyamat során ezek a vegyületek maguk is átalakulnak (redukálódnak).

Mivel a sejtfal építőelemei átalakulnak a kémiai reakció során, ezért sérül a baktérium védelmét jelentő sejtfal, így az ezüstionok könnyen bejuthatnak a baktérium- és gombasejtek belsejébe. Az ezüst ionjai ezt követően olyan, a baktériumok és gombák számára létfontosságú enzimekhez kötődnek, amelyek a mikroorganizmusok anyagcsere-folyamatait katalizálják.

A kórokozók említett enzimjei ekkor kémiai átalakulást szenvednek, ezért többé nem tudják ellátni megszokott funkciójukat, ami a mikrobák pusztulását okozza.

Nem mérgező

A Nanosept antibakteriális hatása a fentebb leírtaknak köszönhetően a benne kis mennyiségben megtalálható hidrogén-peroxid elbomlása után is megmarad.

A fertőtlenítőszer nem tartalmaz klórt, így nem mérgező. A termék egyik fő komponensének, a hidrogén- peroxidnak bomlása során nem keletkezik környezetre, emberre nézve ártalmas, veszélyes, káros anyag.

Hogyan használja a Nanoseptet otthoni fertőtlenítésre?

  • A mosható padló- és falfelületek, a kerámia burkolatok rendszeres áttörlése Nanosepttel segít a helyiség higiéniájának fenntartásában, a csempék Nanosepttel való lemosásával a fugákban, a repedésekben megtelepedett penészt is tartósan eltávolíthatjuk.
  • A Nanosepttel átitatott törlőkendővel fertőtleníthetjük a kilincseket, fogantyúkat, ruhaszárítót, csapokat, stb.
  • Használhatjuk a Nanoseptet WC-kagylók, mosdók, kádak, a lefolyó- és túlfolyónyílások, valamint a szennyvízelvezető csövek fertőtlenítésére, így elkerülhetjük a kórokozók átvitelét ezekről a felületekről, a WC kagyló belsejét javasolt rendszeresen áttisztítani Nanosept® fertőtlenítővel. A perem alatti rész tisztítása is lényeges!
  • A kisebb tárgyakat Nanosept® fertőtlenítőszerbe áztatva fertőtlenítsük. Hagyjuk a Nanoseptet 1-2 percig hatni, majd alaposan öblítsük le a megtisztított tárgyakat!
  • A felmosó vödör és a felmosórongy tiszta lesz, ha higított Nanosept® fertőtlenítőszert töltünk a vödörbe, beletesszük a rongyot, 10 percig áztatjuk, majd tiszta vízzel kiöblítjük

Adagolási útmutató

  • Használja a Nanoseptet hígítás nélkül a WC-kagylók, mosdók, kádak, a lefolyó- és túlfolyónyílások, valamint a szennyvízelvezető csatornák tisztítására, fertőtlenítésére.
  • A különböző csempék hézagai, fugák közötti penészfoltok eltávolítására a Nanosept® fertőtlenítő hatású tisztító spray koncentrátumot célszerű használni, így a megfelelő behatási idő biztosításával a letörölt csempék visszanyerik eredeti tisztaságukat
  • Padlóburkoló kerámiák és egyéb felületek tisztítására és fertőtlenítésére használja a Nanoseptet négyszeresen felhígítva. Erre mutatunk egy példát: 2,5 dl (250 ml) Nanosept® koncentrátumot egészítsen ki vízzel 1 literre és ezzel törölje át a felületeket.

A fertőtlenítés végrehajtása

A Nanosept® fertőtlenítő szer használható koncentrátumként, vagy hígítva. Hígításkor a munkaoldatot mindig közvetlenül a felhasználás előtt kell elkészíteni, A fertőtlenítés hatása megnő, ha a felületeket előzetesen megtisztítjuk a rajtuk lévő szennyeződésektől.

Munkamenet

A felületet szórja be finoman a szórófej segítségével és hagyja megszáradni. A felületen felszabaduló aktív oxigén gyorsan és hatékonyan fertőtlenít, míg a száradás után visszamaradó ezüst részecskék a felületen hosszú ideig tartó fertőtlenítő hatást fejtenek ki.

Az ezüst részecskéket tartalmazó fertőtlenítőszer könnyen felvihető a felületre szivaccsal, kefével vagy más erre alkalmas eszközzel is. A nehezen hozzáférhető fertőtlenítendő felületekhez szórófejjel ellátott eszközzel célszerű eljuttatni a szert és a behatási idő letelte után célszerű hagyni, hogy a felületre rászáradjon.

Fontos, hogy az élelmiszerrel érintkező felületek esetén minden esetben a felületet tiszta vízzel le kell öblíteni.

Munkavédelmi és balesetvédelmi előírások

Figyelmeztetés

Más szerekkel, anyagokkal, tisztítószerrel keverni tilos! Színes anyagok, felületek színét megváltoztathatja, ezért használat előtt célszerű próbát végezni. Használjon védőfelszerelést, vegye figyelembe az alábbi R és S információkat és az érvényben lévő munka-, és érintésvédelmi szabályokat.

Munkavégzés során védőkesztyű, védőruha és védőszemüveg használata kötelező!

Hogyan tudja megrendelni a Nanoseptet?

A Nanoseptet megrendelheti on-line űrlapunk kitöltésével, házhozszállítással. Megrendeléshez kérjük kattintson ide!