Létezik-e olyan fertőtlenítőszer, amellyel a kórházi halálesetek egy igen jelentős részéért felelős és a jövőben egyre komolyabb gondot okozó szuperbaktériumokkal a mostaninál hatékonyabban lehetne felvenni a harcot?

A kórházi fertőzések világszerte nehezen visszaszorítható problémát okoznak, ezen belül pedig egyre nagyobb fenyegetést jelentenek a többféle antibiotikumnak is ellenálló úgynevezett multidrogrezisztens baktériumok vagy másnéven szuperbaktériumok.

Ezek a baktériumok egyszerre többféle antibiotikummal szemben is ellenállóak, sőt már olyanok is akadnak közöttük, amelyek jóformán az összes antibiotikummal szemben ellenállóak (erre kezdték el újabban a multidrogrezisztens helyett a pánrezisztens szót használni).

Az egyik példa erre egy nevadai nőnek az esete, akinek egy olyan Klebsiella pneumoniae fertőzés okozta a halálát, amely az Amerikai Egyesült Államokban elfogadott összes (26-féle) antibiotikummal szemben rezisztens volt.

A pánrezisztencia tehát már napjainkban is képes megoldhatatlan problémát okozni a kezelőorvosok számára, a jövőben pedig szinte biztosan sokkal rosszabb lesz a helyzet.

A világon jelenleg 700 ezer ember hal meg évente antibiotikum-rezisztens fertőzések következtében – közülük több mint 30 ezer Európában – és ha nem történik változás, pesszimista becslések szerint ez a szám 2050-re 10 millióra emelkedhet.

Az antibiotikum-rezisztencia ezzel a vezető halálokok közé kerülhet, megelőzve például a daganatos betegségek által kiváltott halálesetek gyakoriságát.

A szuperbaktérium-fertőzések kétharmada kórházi eredetű

A Klebsiella pneumoniae mellett a multidrog- vagy pánrezisztens baktériumok közé tartozik a Staphylococcus aureus, a Mycobacterium tuberculosis, a Salmonella tiphy vagy a Neisseria gonorrhoeae.

Ilyen baktériummal bárhol fertőződhetünk, ez azonban jellemzően a kórházakban történik meg: ennek oka, hogy a kórházakban magas az antibiotikum-felhasználás, a betegek immunrendszere pedig sok esetben le van gyengülve. Ha a betegek nincsenek megfelelően elkülönítve, a fertőzések könnyebben terjedhetnek, ami az intenzív osztályokon kezelt betegeket érinti a leginkább drasztikusan.

A szuperbaktériumok terjedhetnek egyrészt a betegek, az egészségügyi dolgozók, illetve látogatók közti érintkezések során – ezért nagyon fontos védekezés a rendszeres, alkoholos fertőtlenítőszerrel történő kézmosás – a terjedés másik útja pedig a fertőzött orvosi eszközökkel történő érintkezés például a műtéti vagy katéteres beavatkozások során.

A kórházak számára alapvetően fontos tehát, hogy a kézmosásra vonatkozó alapvető higiénés protokollok betartásán kívül az orvosi eszközök és a műtők, valamint a kórtermek megfelelő fertőtlenítéséről is gondoskodjanak.

Nanosept Aqua Super: fokozott védelem a rezisztens baktériumokkal szemben is

A kórházakban alkalmazott hagyományos fertőtlenítőszerek mellett elérhetővé vált egy új, nanotechnológián alapuló lehetőség, a hidrogén-peroxid mellett nanoezüst-részecskéket is tartalmazó fertőtlenítőszer használata.

A Nanosept Aqua aldehid- és klórmentes, így a környezetre nézve teljesen ártalmatlan, valamint a kórházakban használt sem lépnek kölcsönhatásba. A tüdőgondozókban a klórmentesség további előnyt jelent, hiszen így a kezelt páciensnek nem kell a nyálkahártyájukat irritáló klórgázt belélegezniük.

A fertőtlenítőszer hidrogén-peroxid és nanoezüst tartalmának köszönhetően pedig azonnali és időben elhúzódó antimikrobiális hatást képes kifejteni:

  • A hidrogén-peroxid egy ismert oxidáló anyag, mely a hidroxil szabadgyökök segítségével pusztítja el a mikroorganizmusokat: ezek a rendkívül reaktívak, így képesek reakcióba lépni a baktériumok membránlipidjeivel, DNS-ével és más létfontosságú sejtalkotó elemeivel;
  • Az ezüst részecskék antibakteriális hatása a kémiai reakciókban megnövekedett aktivitásnak tulajdonítható: a baktériumok és a néhány nanométer nagyságú ezüstrészecskék találkozása során a baktériumok sejtfalát alkotó vegyületek reakcióba lépnek az ezüst részecskékkel, amelyekről emiatt ezüstionok válnak le. A kémiai reakció átalakítja a baktérium külső behatásokkal szembeni védelmét jelentő sejtfalat, az ezüstionok így képessé válnak rá, hogy a baktériumok belsejébe jussanak, és ott roncsolják az anyagcsere-folyamatok katalizátoraiként funkcionáló enzimeket.

A módszer nagy előnye, hogy míg az antibiotikumokkal szemben a baktériumok képesek rezisztenciát kialakítani, addig az ezüsttel szemben erre nem képesek.

Hol alkalmazható a kórházban ez a fertőtlenítőszer?

Gyakorlatilag mindenhol. A módszer egyaránt alkalmazható:

  • a műtők tereiben (padló, falak, plafon),
  • az intenzív osztályok és a kórtermek tereiben,
  • a koraszülött osztályokon,
  • valamint a kórházak vécéiben és mosdóiban,

vagyis minden olyan helyen, ahol az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok megtelepedésére lehet számítani.

A Nanosept Aqua fertőtlenítőszer alkalmazható továbbá az invazív beavatkozásokra használt orvosi eszközök (például endoszkópok), valamint a különféle katéterek fertőtlenítésére is.

A nanoezüst vékony bevonatot képez a kezelt felületeken, amelynek következtében a fertőtlenítőszer nemcsak néhány óráig, hanem akár több napig is képes kifejteni hatását.

Alkalmazása egyszerű, és nem igényel semmiféle betanítást. Felmosáshoz is ideálisabb, mint a klórozott fertőtlenítőszerek, mivel használatával eltüntethető a kórházak jellegzetes, sokszor zavaró klórszaga.

A kórházak klímaberendezései is hatékonyan tisztíthatóak a Nanosept Aqua alkalmazásával

A kórházak esetében kiemelt jelentősége van, hogy a klímaberendezések rendszeresen és szakszerűen ki legyenek tisztítva, a legyengült immunrendszerű páciensek ugyanis sokkal védtelenebbek a berendezésekben megtelepedő kórokozókkal szemben, mint az egészséges populáció.

Az egyik legveszélyesebb és a nem megfelelően karbantartott klímaberendezéseket kedvelő kórokozó a Legionella baktérium, amely akár halálos kimenetelű tüdőgyulladást is okozhat. A baktérium rezisztens a klórral szemben, a Nanosept Aqua viszont a klíma alapos átmosása során elpusztítja a kórokozót.

A Nanosept Aqua segítségével végzett klímatisztítás lépéseiről és előnyeiről itt írtunk bővebben: Klímatisztítás hatékonyan Nanosepttel.